Blog > Komentarze do wpisu
Ślimaczki z ciasta francuskiego nadziewane mięsem

ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki na 15szt małych lub 9szt dużych ślimaczków:

3 ciasta francuskie

0,5 kg mięsa mielonego łopatki

30dkg pieczarek

1 cebula

5-10dkg sera żółtego

1 łyżka kwaśnej gęstej śmietany

2 ząbki czosnku

1-2 łyżki bułki tartej

1 jajko

sól,pieprz,

Wykonanie:

Przygotować farsz:Pieczarki i cebulę  pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę,dodać pokrojone pieczarki i smażyć do odparowania wody. Mięso mielone przełożyć do miski, dodać przestudzone pieczarki z cebulą, śmietanę, starty na grubej tarce ser  żółty, czosnek, bułkę tartą, jajko, sól, pieprz i dokładnie wymieszać.                            Ciasto francuskie podzielić na paski o szerokości 8 cm jeżeli chcemy duże ślimaczki to po długości ciasta (z jednego ciasta wyjdzie 3 szt), jeżeli chcemy mniejsze ślimaczki wówczas ciasto dzielimy na 8 cm. paski po szerokości ciasta ( z jednego ciasta wyjdzie nam 5 szt), na każdy pasek wyłożyć nadzienie, zwinąć w rulon, skleić i zwinąć w ślimaczka tak aby łączenie było w środku. Ślimaczki przełożyć  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia,posmarować jajkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika do 180- 200 stopni i piec, aż do zrumienienia zwykle trwa to 30- 40 minut. Podajemy z ziemniaczkami beszamel i sałatką w sosie winegret lub jako paszteciki do barszczyku. Smacznego.

ślimaczki z ciasta francuskiego

ślimaczki z ciasta francuskiego

piątek, 22 lutego 2013, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/22 09:49:41
Jakie piękne :-)
-
Gość: Ola, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2016/10/22 13:21:05
Mistrzyni droga, jak mam rozumieć "ziemniaczki beszamel", może podpowiedź, za co z góry dziękuję. Przepisy super, dzisiaj robię tulipany. Pozdrawiam serdecznie.
-
2016/10/23 21:44:56
Ziemniaki z sosem beszamelowym. Sos beszamelowy jest to zasmażka zrobiona z mąki na maśle rozprowadzona mlekiem, przyprawiona solą kuchenną, białym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Do tego dodaję ugotowane małe ziemniaki i świeży pocięty koperek. Pozdrawiam.