Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś w galarecie

łosoś w galarecie

Składniki:

filet z łososia

żelatyna

1 liść laurowy

2 ziarenka ziela angielskiego

sól do smaku

4 ziarenka pieprzu

1 mała cebula

2 łyżeczki octu

2 białka do klarowania

Wykonanie:

Filet z łososia umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić na porcje w następujący sposób: Odmierzyć ok. 1 cm. nożem zrobić nacięcie, tak aby nie przeciąć mięsa do samego końca i znowu odmierzyć 1 cm i przeciąć już co końca odcinając kawałek. Tak odcięty kawałek łososia rozłożyć , aby powstał duży płat na kształt łezki.

łosoś w galarecie

Do szerokiego ale płytkiego garnka lub patelni wlać 1litr wody ,dodać liść laurowy,ziele angielskie,ziarenka pieprzu,sól,ocet, pokrojoną w plasterki cebulę i zagotować. Do gotującego wywaru włożyć rybę i na wolnym ogniu gotować ok.7-10 minut. Rybę zostawić w wywarze do wystudzenia, a następnie wyjąć i ułożyć na udekorowanym głębszym półmisku.

łosoś w galarecie

Wywar sklarować następująco: Do zimnego wywaru wlać 2 roztrzepane białka i podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając trzepaczką, aż wywar się zagotuje i na powierzchni utworzy się biała gęsta piana,a wywar stanie się klarowny. Należy teraz tylko przecedzić przez zwilżoną gazę i otrzymamy klarowny wywar. W wywarze rozpuścić żelatynę na 1 litr płynu + 1 łyżeczka dodatkowo,aby galareta była troszkę twardsza,wystudzić i zalać przygotowaną na półmisku rybę. Odstawiać do zastygnięcia. Smacznego.

łosoś w galarecie

czwartek, 28 lutego 2013, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/03/01 13:26:28
może zmieniając rybę przekonam męża do ryby w galarecie... bo dla siebie jednej nie chce mi się na wigilję przygotowywać karpia
-
2013/03/01 21:58:07
Kiedy nie patrzę to mam ""stresa"" ,że jak tak nie potrafię .Jak zwykle cudo
-
2013/03/02 00:30:07
jak zwykle pięknie podane :) Pysznie i lekkostrawnie.
-
2013/03/07 17:48:43
kiedyś nie lubiłam ryb, teraz tylko jem dorsza i właśnie łososia, a tu jet tak pięknie podany, że aż mi się ślina na języku zbiera
-
2013/03/09 12:34:13
smacznie i pieknie
-
2013/05/05 20:18:21
Ekstra pyszności i na pewno upichcę. Na okragło śledzę portale kulinarne i marzę, że kiedyś napiszę swój własny blog dla miłośników dobrego i zdrowego jedzenia . Sporo ludzi pisze o gotowaniu, normalni ludzie , ale też sławni aktorzy oraz politycy i skoro nawet Adam Hofman dzieli się przepisami na blogach, to ja też zakładam bloga. Ne ma innej opcji :P Mocno 3mam kciuki za Ciebie i z ciekawością wypatruję kolejnych wpisów ;)
-
Gość: , *.wroclaw.mm.pl
2013/12/22 20:12:29
Mam 3 kg lososia wedzonego.Czy taka potrawe moge z niego przyrzadzic?
-
2013/12/23 09:21:52
Nie polecam. Do tej potrawy należy użyć łososia surowego. Pozdrawiam.
-
Gość: Anka cyganka, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/12/23 14:07:41
Witam.
Z tym klarowaniem wywaru, rewelacja :-).
Przepisik pychotka :-).
-
2013/12/26 09:08:18
Dziękuję.:) Cieszę się,że rybka smakowała. Pozdrawiam.
-
Gość: Malgolinka, *.centertel.pl
2014/12/31 14:40:28
Łosoś w galarecie rewelacja - uwielbiam ryby w galarecie ale do tej pory nigdy nie robiłam, choć uwielbiam gotować i piec - wydawało mi się, że tą galaretę to trzeba na głowach, ogonach i tym podobnych i to mnie odstraszało. A tu taka niespodzianka - następny będzie dorsz w galarecie :) Na różnych forach i blogach niesłusznie podnosi się klarowanie wywaru do rangi mistrzowskiej - a to takie proste jest, mętny rosołek po łososiu zamienił się w mig w przejrzysty płyn gotowy na galaretę. Super! Wielkie dzięki za ten przepis.
-
Gość: kasia, *.koscierzyna.vectranet.pl
2015/02/26 19:00:37
Witam serdecznie. A ja niestety jestem mniej zdolna i mam problem z klarowaniem:). Ostatnio podczas tej czynności w wywarze utworzyła mi się jakby gęsta kasza trudna do odcedzenia w jakikolwiek sposób. Nie wiem, czy za długo mieszałam ten wywar? A może problem ma związek z za długim albo za krótkim gotowaniem. Czy po pojawieniu się piany należy dalej mieszać czy po prostu ją zebrać :)? Czy wywar musi i ewentualnie jak długo odstać i przestygnąć przed odcedzaniem? Z góry dziękuję za odpowiedź w wersji dla mniej zdolnych.
-
2015/02/26 20:21:19
Witam. Wywar mieszamy do zagotowania,na powierzchni zacznie pojawiać się nam gęsta piana ,tej piany proszę nie roztrzepywać, zostawiamy na małym ogniu i zobaczy Pani jak pięknie się klaruje. Ja odgarniam pianę łyżką i sprawdzam,czy wywar wystarczająco się sklarował. Jak wywar jest wystarczająco klarowny,zbieram grubą pianę łyżką cedzakową,a resztę przecedzam przez gazę.:) Pozdrawiam i mam nadzieję,że pomogłam.
-
Gość: kasia, *.koscierzyna.vectranet.pl
2015/02/27 14:47:23
Bardzo serdecznie dziękuję za tak szybką odpowiedź. Postanowiłam, że galareta mnie nie zwycięży i dzisiaj spróbowałam jeszcze raz. Dzięki Pani wskazówkom mam piękną, klarowną galaretkę:). Bardzo dziękuję i pozdrawiam
-
2015/02/28 05:55:49
Cieszę się,że druga próba się powiodła.:) Pozdrawiam.
-
2015/03/15 19:25:28
Uwielbiam łososia,jestem uzależniona od niego.Robię go zawsze sama bo większość ludzi przesmaża go co powoduje,że jest suchy i wiórowaty a dla mnie musi być soczysty.Nie myślą o tym,że po zdjęciu z patelni wciąż dochodzi.
Aż mnie boli kiedy widzę taką profanację kiedy widać białe smugi ściętego białka.
W galarecie jeszcze nie próbowałam.Muszę się pokusić.
Pozdrawiam i zapraszam na looknięcie na mojego łososia :) samiraka.blox.pl/2014/01/Losos-z-patelni-z-suszonymi-sliwkami.html
-
Gość: paulina, *.centertel.pl
2015/12/02 20:45:01
witam a moge wiedziec co to jest to biale na lososiu? chce zrobic w ten sposob lososia ale nie rozumie tego krojenia w lezke. czy moge prosic o wyjasnienie dokladniejsze?
-
Gość: Dorota, *.access.telenet.be
2015/12/12 00:45:44
Chciałabym zrobić łososia w ten sposób ale pokrojonego w kostkę. Jak długo muszę gotować go w wywarze? Z góry dziękuję za odpowiedz