Blog > Komentarze do wpisu
Kalafior faszerowany mięsem mielonym

kalafior faszerowany

Składniki:

1 duży kalafior

0,5 kg mięsa mielonego

1 jajko

1 marchewka

1 cebula

1 łyżka śmietany

4 łyżki majonezu

10 dkg sera  żółtego

wegeta,sól,pieprz,

Wykonanie:

 Kalafiora obgotować w osolonej wodzie AL DENTE ok. 5-8 minut. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni, dodać marchewkę startą na grubych oczkach i razem podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,1łyżkę śmietany,przyprawy i wymieszać. Przygotowanym farszem nadziać kalafior,wypełniając go bardzo dokładnie mięsem. Tak przygotowany kalafior włożyć do naczynia żaroodpornego, posmarować majonezem i posypać startym na grubych oczkach serem żółtym. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni na ok. 50 minut. Po tym czasie ściągnąć folię i zapiekać jeszcze 10- 15 minut dla uzyskania koloru.

Rady: Farsz do nadziania kalafiora można zrobić według własnego gustu i upodobań. Można dodać usmażone pieczarki lub świeżą paprykę,czy też inne warzywa. Aby odtłuścić troszeczkę potrawę można kalafior posmarować majonezem wymieszanym pół na pół ze śmietaną 18%. Jeżeli zostanie nam na drugi dzień kalafior można pokroić go w grube plastry i panierować w jajku i bułce tartej i smażyć jak kotlety.

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

kalafior faszerowany

wtorek, 19 lutego 2013, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2013/02/19 11:22:26
Zjadłabym :) Bardzo ciekawa propozycja, podejrzewam że smakuje wyśmienicie.
-
2013/02/19 12:23:22
WOW!!! świetny pomysł !!! Musze niedługo wypróbować, ale mi się spodobał ten przepis !!!
-
2013/02/19 14:44:40
A czy zamiast folii nie mozna po prostu użyć pokrywki od tego naczynia zaroodpornego?
-
2013/02/19 20:38:06
Wygląda pięknie, ale napracować się trzeba :-)
-
2013/02/20 22:15:11
Bardzo ciekawy przepis
-
2013/02/21 00:42:40
Super pomysł. Do głowy by mi nie przyszło nafaszerować kalafior. Muszę wypróbować twój przepis :)
-
2013/02/21 09:55:57
kalafior musi być dość luźny, prawda?
-
2013/02/21 13:56:45
"kinio1001"... jeżeli posiadasz takie naczynie żaroodporna w którym zmieści się kalafior i da się go przykryć pokrywką od tego naczynia to oczywiści ,że można.:).. Ja niestety nie mam takiego wysokiego naczynia, dlatego przykrywam folią aluminiową.:) Pozdrawiam.
-
2013/02/21 14:02:30
"janiolka"...Dobrze by było aby kalafior nie był za bardzo zbity, bo łatwiej go napełnić farszem.Trudno jest taki kupić, ja miałam bardzo zbity i też mi się udało szczelnie go wypełnić.
-
2013/02/21 16:58:23
kurcze...zawsze mi się wydawało że mam fantazję w kuchni ale do Pani to mi chyba brakuje lat świetlnych:) gratuluję pomysłowości i pozdrawiam!
-
2013/02/28 22:36:45
Jak mój kalafior będzie mocno zbity to usunę niektóre różyczki i wcisne mięcho ale błagam o przepis na te ziemniaczki ze zdjęcia proooosze :) musze mieć czytelny przepis zwłaszcza z obchodzeniem piekarnika przy zrobieniu tego bo lekko początkująca jestem a ten kalafior plus nacięte ziemniaczki planuje jako obiad niespodzianke,super przepis :)
-
2013/03/28 21:45:52
Ciekawa rzecz ten kalafior nadziewany mięskiem. Pomyślę o nim kiedyś.
Fajnie:)
-
Gość: Krysia60, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/08/06 14:42:54
Gratuluję pomysłu, skorzystam i chętnie wyprubują ale przepis na te ziemniaczki by się przydał PLISS
-
Gość: FEEonaw, *.centertel.pl
2013/08/15 18:16:07
Juz raz go robiłam - w prodziżu. Był przepyszny :) dzis robię kolejny raz i mam nadzieję, ze wyjdzie tak samo dobry ;p
-
Gość: lawinka, 82.210.245.*
2013/10/18 13:11:20
Kupiłam kalafior i brokuł - ciekawe który wyjdzie w tej wersji smaczniejszy:)
-
Gość: lechosławek, *.plk.prest.pl
2013/11/01 13:03:06
WOW ... to jest pyszne :)
-
Gość: Karola, *.elblag.vectranet.pl
2013/11/10 21:21:52
a te ziemniaczki tak ładnie się prezentujące, to jak się robi?
-
2014/06/04 22:58:13
Zrobiłam ze swoimi modyfikacjami, wyszło prze smacznie. Dziękuję za inspirację :)
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/20 14:26:15
Prze prze przepyszne :)