Blog > Komentarze do wpisu
Łosoś z serkiem chrzanowym pod ogórkowa łuską

łosoś w galarecie

Bardzo smaczna i dekoracyjna przekąska. Doskonała na Wigilijny stół i na przyjęcie dla gości. Przepis znaleziony w gazetce "Chwila dla Ciebie",którą dostałam od mojej mamy.

Składniki:

60- 80 dkg filet z łososia bez skóry

1 cebula

4 liście laurowe

4 ziela angielskie

4 ziarenka pieprzu

2 łyżki soli

2 łyżki octu winnego

2 opakowania twarożku śmietankowego typu Almette

2 łyżki chrzanu ze słoiczka

1 ogórek wężowy

3 łyżeczki żelatyny na 1/2 litry wywaru

Do dekoracji:

koperek,cytryna,ugotowana marchewka,kilka czarnych oliwek

Wykonanie:

Do garnka do gotowania ryb ze specjalną wkładką włożyć łososia i zalać zimną wodę do połowy  wysokości garnka,tak aby woda delikatnie zakryła rybę.Jeżeli takiego garnka nie mamy to należy użyć innego najlepiej szeroki i płytki.Dodać 2 łyżki soli,pieprz ziarnisty,ziele angielskie,talarki cebuli i ocet winny. Całość podgrzewać na wolnym ogniu,aż wywar się zagotuje.

łosoś z ogórkową łuską

Garnek zestawić z ognia i pozostawić rybę w wywarze pod przykryciem przez 3godziny. Po tym czasie rybę wyjąć z wywaru, odsączyć i włożyć do lodówki do schłodzenia.Przygotować Twarożek chrzanowy: Serek Almette połączyć z chrzanem i dokładnie wymieszać.Przygotować galaretę do zalania ryby: Odmierzyć 1/2 litry wywaru,jeżeli jest mętny to wywar należy sklarować następująco. Do zimnego 1/2 litry wywaru wbić 2 białka i podgrzewać na wolnym ogniu ciągle mieszając ,aż wywar się zagotuje. Gdy wywar zacznie się gotować na wierzchu utworzy się biała piana ze ściętych białek, pogotować jeszcze ok.3 minuty i zestawić z ognia..Sklarowany wywar przecedzić przez sitko wyłożone gazą. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wstawić do lodówki,aż wywar będzie miał konsystencję gęstego lakieru do paznokci. Schłodzony filet z ryby wyłożyć na półmisek, posmarować równomiernie serkiem chrzanowym,na wierzchu ułożyć łuskę z ogórka pokrojonego w półplasterki,udekorować półmisek i całość polakierować gęstniejącą galaretą. Wstawić do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

śledź po Japońsku

łosoś w galarecie

 

 

piątek, 21 grudnia 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/21 21:01:39
Brak słów !!!!!!!!!!!! Z zachwytu oczywiście
-
2012/12/23 17:55:55
Wygląda pięknie :-) Zdrowych i Wesołych Świąt dla Ciebie i całej Twojej rodzinki :-)
-
2013/01/02 08:30:46
ależ to wygląda! rewelacja!
-
2013/02/28 12:49:27
Witam, chciałabym spytac, jaka sałata/sałatka pasuje najlepiej do tej ryby? Chciałabym ja przygotowac jako przystawkę , ale z czyms ja podać-zastanawiam sie, co to mogłoby byc?
dziekuje za poradę
-
2013/10/15 21:12:15
Broniu cudowne przepisy , pięknie wykonane fotki jesteś wielka będę tu zaglądać ;)
pozdrawiam
-
2013/10/16 05:58:37
Dziękuję i zapraszam.:)
-
Gość: ewelina, *.internetdsl.tpnet.pl
2013/11/19 09:50:27
Wygląda wspaniale.
Bedę wkróte robiła. proszę życzyc mi powodzenia ;) oby wygladal chociaz w polowie tak pieknie :)
-
Gość: Renia, *.messagelabs.net
2016/03/01 15:25:22
Witam,
Zamierzam przygotować rybę według Pani przepisu. Proszę mi napisać ile wody należy wlać do garnka, ponieważ nie posiadam takiego specjalistycznego.
Pozdrawiam,