Blog > Komentarze do wpisu
Galareta wieprzowa- prosiaczek

Pierniczki

Smaczna i efektowna przekąska na przyjęcie dla gości i choć dużo z nią pracy to uważam,że warto, bo efekt jest boski.:) Polecam.

Składniki:

70-80 dkg golonki wieprzowej

20 dkg żeberek wieprzowych

2 średnie nóżki wieprzowe

1 marchewka

1 pietruszka

cebula

czosnek

50g-60g żelatyny na 2 litry wywaru

sól,pieprz,liść laurowy,ziele angielskie

Dodatkowo:

butelka z szeroką szyjką 1,5l

2 plastry mortadeli

2 oliwki

goździki

Wykonanie:

Mięso wymoczyć w zimnej wodzie,kilkakrotnie zmieniając wodę,aby usunąć krew. Nóżki wieprzowe dokładnie oczyścić i przeciąć na pół. Golonki i nóżki natrzeć solą,pieprzem i wegetą, włożyć do miski,dodać pokrojony czosnek,liść laurowy,ziele angielskie i odstawić na całą noc do lodówki.Następnego dnia mięso przełożyć do garnka,dodać żeberka i nastawić do gotowania.Jak zacznie się powoli gotować,zszumować.Dodać ziele angielskie,liść laurowy, czosnek,włoszczyznę,sól i gotować na wolnym ogniu ok.3godziny.Żeberka należy wyjąć wcześniej z wywaru aby się nie rozgotowały.Wywar na galaretę zdjąć z ognia,mięso wyciągnąć na deskę,aby przestygło. Z wywaru odlać 2 litry przecedzić przez gazę i wymieszać w nim żelatynę. Ładne, Chude mięso przebrać,rozdrobnić i wrzucić do wywaru. Całość doprawić solą ,pieprzem i czosnkiem.Butelkę plastikową z szeroką szyjką dokładnie umyć ( może być to butelka po mleku lub po "Nestea")Zimną galaretę przełożyć do butelki napełniając po brzegi (ja zrobiłam sobie taki lejek z butelki po wodzie mineralnej z wąską szyjką,żeby łatwiej mi było przełożyć wywar z mięsem do butelki). Zakręcić butelkę szczelnie i włożyć do lodówki do zastygnięcia w pozycji leżącej. Jak już galareta zastygnie najlepiej na drugi dzień przelać butelkę strumieniem ciepłej wody z kranu. Rozciąć butelkę za pomocą najlepiej nożyczek takich jak do paznokci, wyjąć delikatnie galaretę i wyłożyć na półmisek ozdobiony sałatą. (Ja musiałam butelkę nacinać w kilku miejscach,bo moja butelka miała wcięcie w środku.)  Z szynki lub mortadeli wyciąć ryjek, uszy i ogon i za pomocą goździków doczepić do naszego prosiaka. Oczy zrobiłam z oliwek.Smacznego.

Pierniczki

środa, 19 grudnia 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/12/19 10:13:17
o rany :-) wspaniały
-
2012/12/19 12:12:55
bomba!!!!!
-
2012/12/19 18:34:39
śliczny! dużo pracy kosztowało to arcydzieło, ale efekt zapiera dech w piersiach!
-
2012/12/19 19:26:51
rzeczywiście sie napracowałaś ale efekt jest warty tej pracy :) Super pomysł :)
-
2012/12/20 12:04:56
Wspaniałości,Broniu gdzie ty szukasz inspiracji?
-
2012/12/20 17:00:37
Rewelacja !!!!
-
2012/12/20 17:19:18
Wyśmienity, brak słów dla oceny :-)
-
2012/12/21 08:15:42
świnia jest boska :)))
-
2013/01/10 21:38:41
Impreza była i Twoja świnka też ,tylko czasu mało - zdecydowanie ,bo wszyscy lecieli z talerzykiem .Zaznaczam ,że totalnie zachwyceni .Zdjęc nie ma z wiadomych względów ,ale następnym razem stanę murem w obronie całej przepysznej postaci prosiaczka i pierwszego foto mojego autorstwa.Cudo i tyle !!!.Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za pomysł i przepis
-
2013/02/21 14:40:23
urocza jest ta świnka :)
-
Gość: , static-78-9-71-59.ssp.dialog.net.pl
2013/06/27 14:13:17
z uwielbieniem oglądam Twoją stronę /może nawet po kilka razy/ robiąc tą galaretę miałam ogromnego pietra jak uda mi się to wyjąć.Udało się,rewelwcja teraz robię też galaretkę owocową w malłej butelce/0,5 l/
-
Gość: beata, h82-143-129-196-static.e-wro.net.pl
2014/04/11 19:26:09
Świnka jak żywa,aż szkoda ją zjeść,piękna.