Blog > Komentarze do wpisu
Udka faszerowane mięsem mielonym i wątróbką

udka faszerowane

Składniki:

4 udka

Składniki na farsz:

30dkg łopatki mielonej

1 jajko

1 łyżka kwaśnej śmietany

2-3 łyżki bułki tartej

sól,pieprz,vegeta,natka pietruszki,czosnek wyciśnięty przez praskę,

1-2 wątróbki z drobiu

Składniki na marynatę:

olej,pieprz,sól,vegeta,papryka słodka,liść laurowy,ziele angielskie,czosnek świeży,przyprawa do drobiu.

Wykonanie:

Z udek wyciąć kości,troszeczkę rozbić.Przygotować farsz: Mięso mielone przełożyć do miski,dodać jajko,śmietanę,bułkę tartą,czosnek,przyprawy i wymieszać. Mięso ma być dość pikantne.Do mięsa dodać pokrojoną i usmażoną na masełku wątróbkę,wymieszać.Farszem nadziać udka,związać sznurkiem lub spiąć wykałaczkami.Składniki na marynatę wymieszać,włożyć do niej udka i odstawić na bok na godzinkę lub dwie.Po tym czasie udka włożyć do naczynia do zapiekania,podlać olejem i 1/4 szklanki wody.

udka faszerowane

Wstawić do nagrzanego do 180-200 stopni piekarnika i piec ok.1 godziny.

udka faszerowane

udka faszerowane

udka faszerowane

środa, 13 czerwca 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/06/13 18:56:20
Smacznie i jak zawsze pięknie podane :-)
-
2012/06/16 07:02:52
Porywam talerz z całą zawartością .Pycha
-
2012/06/21 23:46:12
nie no ja do Ciebie nie mogę zaglądac bo zaraz jestem głodna;)))
-
2012/07/13 14:42:10
wygląda pysznie! tylko czemu ja oglądam to przed obiadem??? zaraz żołądek mi sie wykręci :)
-
2012/08/01 08:40:11
Czekam z niecierpliwością na każdy kolejny wpis :) czerpię od Pani pomysły na obiady codzienne ale także bardzo uroczyste :) Proszę częściej dodawać przepisy będę mega wdzięczna :)
-
2012/08/01 16:43:06
Bardzo lubię tu zaglądać. A udka wyglądają smakowicie. Pozdrawiam.
-
2012/08/27 12:14:06
nooo...ja też czekam na nowe wpisy :)
-
2012/09/05 09:32:41
Kolejny świetny przepis :) To się nazywa mieć natchnienie kulinarne. Gratuluje bloga-pomysłów.Pozdrawiam
-
2012/09/05 12:22:17
Czekam na nowe wpisy. Przy okazji dodam, że wpisałam Twój blog na listę ulubionych w Versatile Blogger Award.
-
2012/09/06 20:01:16
To sa udka? To MEGA uda..hehhe, ale wygladają wspaniale. Pozdrawiam.
-
Gość: Ola, bgj176.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/12/12 21:33:52
Jestem zauroczona Pani blogiem. Gratulacje. Już kilka przyjęć rodzinnych urozmaiciłam Pani przepisami. Mam pytanie - jak Pani odgrzewa udka czy inne potrawy np. kaczka czy gęś następnego dnia? Mam jeden piekarnik i trudno mi przyrządzić dwie czy więcej potraw, do których niezbędny jest piekarnik, na jedno przyjęcie. Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
-
2014/12/12 22:03:50
Dziękuję za miłe słowa.:)...Udka odgrzewam w piekarniku.:) Pozdrawiam.