Blog > Komentarze do wpisu
Kapusta czerwona po wiedeńsku

kapusta czerwona

Długo szukałam przepisu na dobrą czerwoną kapustę,aż natknęłam się na ten...Szybka i prosta w przygotowaniu,a przy tym smaczna. Doskonały dodatek do różnego rodzaju mięs, a w szczególności do pieczonej kaczki.Przepis pochodzi z książki "Sacher Kochbuch"

Składniki:

1 kg kapusty czerwonej drobno poszatkowanej

1-2 jabłka starte na tarce

1 łyżeczka kminku

sól,pieprz

sok z jednej cytryny

8 dkg smalcu ( ja dałam masło)

2 dkg cukru

1 cebula

ocet

mąka

1/8 wina czerwonego

5g żurawiny (opcjonalnie)

Wykonanie:

Kapustę drobno poszatkować.

kapusta czerwona

Kapustę,jabłka,kminek,sól,pieprz sok z jednej cytryny włożyć  do miski, ugnieść wszystko razem, przykryć i odstawić na 2 godziny,a nawet na całą noc.

kapusta czerwona

Masło rozgrzać na patelni dodać cukier skarmelizować, dodać cebulę pokrojoną w półplasterki zeszklić, podlać niewielką ilością octu,włożyć kapustę , podlać troszeczkę wodą i dusić do miękkości. Na końcu oprószyć mąką,podlać winem i chwilę jeszcze dusić.Opcjonalnie można dodać żurawinę ze słoika ewentualnie jeszcze dosmaczyć i gotowe.

kapusta czerwona

kapusta czerwona

kapusta czerwona

poniedziałek, 28 maja 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/29 12:14:02
Bardzo lubię czerwoną duszoną kapustę :-) tez robie z jabłkiem :-)
-
2012/06/05 22:03:04
kapuste czerwoną uwielbiam ;)))

p.s przejrzałam sobie cały Twój blog, świetne masz pomysły na potrawy i ich dekorowanie na pewno z kilku skorzystam...pozdrawiam serdecznie
-
2016/03/12 23:14:15
Fajny przepis. Chętnie sama robię. Zamiast smalcu dodaje olej kokosowy - bezzapachowy.