Blog > Komentarze do wpisu
Roladki z placków ziemniaczanych
Składniki: 0,70 kg ziemniaków 1 cebula 2-3 ząbki czosnku jajko 2-3 łyżki mąki 1 łyżka gęstej śmietany 18% sól,pieprz,vegeta,pieprz ziołowy Składniki na mięsny farsz: 0,5kg mięsa mielonego 1 jajko 1 łyżka śmietany 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz, vegeta,czosnek granulowany, mała marchewka natka pietruszki Dodatkowo: 2 łyżki śmietany 5 dkg sera żółtego olej do smażenia Wykonanie: Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu).Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać. Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy i dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk). Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć za pomocą ręcznika w roladkę. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki. Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem. Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut. czwartek, 17 maja 2012, bronislawa70
TrackBack
Komentarze
szszyszka
2012/05/17 13:36:44
Kolejny super pomysł,nigdy bym na taki nie wpadła.Jesteś pełna inspiracji kulinarnych.
2012/05/17 16:54:19
Pisałam Ci już to, ze masz talent :-) brak mi już słów podziwu dla Twoich poczynań w kuchni :-)
2012/05/31 17:27:07
to jest bardzo smaczne ! dziękuję za wspaniałe przepisy kulinarne- kilka z powodzeniem wypróbowałam:)
Gość: Agnieszha, *.79-161-84.customer.lyse.net
2014/01/19 14:32:29
Pyszne :-) Zrobiłam dziś na obiad - zniknęło szybciej niż w 15 minut :-)
Gość: blanka, *.adsl.inetia.pl
2014/08/27 16:15:14
Wygląda wspaniale. Nigdy nie wpadłabym na to. Czyli placki z gulaszem odchodzą w zapomnienie. Dziś wypróbuję przepis na domownikach :)
Gość: Gosia, *.piekary.net
2014/11/25 23:05:22
Ja jutro robię! Kilka przepisów już wykorzystałam! Czekam na nowe wpisy i inspiracje! :D
Gość: ania, *.dynamic.mm.pl
2015/01/03 14:22:03
Wlasnie zrobiłam i wstawiłam do piekarnika nie moge się doczekać efektu końcowego
Gość: analena, *.dynamic.mm.pl
2015/02/03 16:56:13
zrobiłam dzisiaj na obiad , rodzina zachwycona , dziękuję za przepis
Gość: Wiola, *.dynamic.chello.pl
2015/03/19 20:59:48
A ja jeszcze dopytam,ziemniaki starte na malutkie wiórki czy na tych oczkach co ciapa wychodzi? ;)
2015/03/19 21:12:54
Ziemniaki starte na malutkie wiórki, to zresztą doskonale widać na zdjęciu.:) Pozdrawiam.
Gość: halina, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/23 11:32:22
Właśnie robię na obiadek, placki ziemniaczane uwielbiam, ale zawsze robiłam z gulaszem, no a z mięsem mielonym?? zobaczymy. Miałam tylko problem z przewróceniem takiego wielkiego placka. Widzę ze mięsko mielone to wspaniały produkt w kuchni do wykorzystania na wiele sposobów.
pozdrawiam serdecznie Halina z Nowego.S.
Gość: Sylwia, *.053.c73.petrotel.pl
2015/10/01 07:12:38
Witam. Wspaniale przepisy. Chcialam zapytac czy placki ziemiaczane można upiec dzien wcześniej a na drugi dzien dodac farsz i zwinac?
2015/10/01 07:25:02
Witam. Placki ziemniaczane smażę zawsze na świeżo.:) Pozdrawiam i dziękuję. Bożena
Gość: Lukasz, *.centertel.pl
2016/10/15 13:21:06
Witam. Czy do placków można użyć ugotowanych ziemniaków?
|
|