Blog > Komentarze do wpisu
Roladki z placków ziemniaczanych

placi ziemniaczane zmięsem

Składniki:

0,70 kg ziemniaków

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

jajko

2-3 łyżki mąki

1 łyżka gęstej śmietany 18%

sól,pieprz,vegeta,pieprz ziołowy

Składniki na mięsny farsz:

0,5kg mięsa mielonego

1 jajko

1 łyżka śmietany

1 cebula

2-3 ząbki czosnku

2-3 łyżki bułki tartej

sól, pieprz, vegeta,czosnek granulowany,

mała marchewka

natka pietruszki

Dodatkowo:

2 łyżki śmietany

5 dkg sera żółtego

olej do smażenia

Wykonanie:

Przygotować mięsny farsz.Cebulę Zeszklić na łyżce masła,dodać marchewkę startą na średnich oczkach chwilę razem smażyć. Wystudzić.( można do mięsa dać surową cebulę ,a z marchewki zrezygnować to kwestia gustu).Mięso mielone włożyć do miski,dodać cebulę z marchewką,jajko,śmietanę,czosnek,bułkę tartą,posiekaną natkę,przyprawy i dokładnie wymieszać.

placi ziemniaczane zmięsem

Przygotować ziemniaczaną masę: Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce,nadmiar soku z ziemniaków odlać,dodać jajko,mąkę,śmietanę,czosnek,cebulę,przyprawy i dokładnie wymieszać.

placi ziemniaczane zmięsem

Na patelni rozgrzać olej i smażyć duże placki na rumiano(moje miały ok.15 cm.średnicy i wyszło mi z tej porcji 5 sztuk).

placi ziemniaczane zmięsem

Usmażony placek wyłożyć na ręcznik papierowy,posmarować farszem mięsnym i zwinąć za pomocą ręcznika w roladkę.

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

Naczynie żaroodporne posmarować masłem i układać w nim roladki.

placi ziemniaczane zmięsem

Posmarować roladki śmietaną i posypać żółtym serem.

placi ziemniaczane zmięsem

Przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180-200 stopni. Piec ok. 30 minut po tym czasie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 10 minut.

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

placi ziemniaczane zmięsem

czwartek, 17 maja 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/17 13:36:44
Kolejny super pomysł,nigdy bym na taki nie wpadła.Jesteś pełna inspiracji kulinarnych.
-
2012/05/17 16:54:19
Pisałam Ci już to, ze masz talent :-) brak mi już słów podziwu dla Twoich poczynań w kuchni :-)
-
2012/05/17 20:24:36
agattekh i szszyszka dziękuję za miły komentarz.:)))
-
2012/05/17 21:16:17
To musi byc pyszne...
-
2012/05/17 21:24:44
"ginam35" to jest pyszne.:) Polecam.:))))
-
2012/05/31 17:27:07
to jest bardzo smaczne ! dziękuję za wspaniałe przepisy kulinarne- kilka z powodzeniem wypróbowałam:)
-
2012/06/21 22:50:12
hmm to musi być smaczne. na pewno się skuszę i spróbuje
-
Gość: Agnieszha, *.79-161-84.customer.lyse.net
2014/01/19 14:32:29
Pyszne :-) Zrobiłam dziś na obiad - zniknęło szybciej niż w 15 minut :-)
-
Gość: blanka, *.adsl.inetia.pl
2014/08/27 16:15:14
Wygląda wspaniale. Nigdy nie wpadłabym na to. Czyli placki z gulaszem odchodzą w zapomnienie. Dziś wypróbuję przepis na domownikach :)
-
Gość: Gosia, *.piekary.net
2014/11/25 23:05:22
Ja jutro robię! Kilka przepisów już wykorzystałam! Czekam na nowe wpisy i inspiracje! :D
-
2014/11/26 06:01:37
Super. Czekam na opinię.:) Pozdrawiam.
-
Gość: ania, *.dynamic.mm.pl
2015/01/03 14:22:03
Wlasnie zrobiłam i wstawiłam do piekarnika nie moge się doczekać efektu końcowego
-
Gość: , *.cl.ri.cox.net
2015/02/03 02:53:38
wow!!!!!podziwiam Pani pomysły ! Agata
-
Gość: analena, *.dynamic.mm.pl
2015/02/03 16:56:13
zrobiłam dzisiaj na obiad , rodzina zachwycona , dziękuję za przepis
-
Gość: Justyna, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/02/13 14:45:20
Super, na obiadek wlasnie robie!
-
Gość: Wiola, *.dynamic.chello.pl
2015/03/19 20:59:48
A ja jeszcze dopytam,ziemniaki starte na malutkie wiórki czy na tych oczkach co ciapa wychodzi? ;)
-
2015/03/19 21:12:54
Ziemniaki starte na malutkie wiórki, to zresztą doskonale widać na zdjęciu.:) Pozdrawiam.
-
Gość: halina, *.dsl.dynamic.t-mobile.pl
2015/03/23 11:32:22
Właśnie robię na obiadek, placki ziemniaczane uwielbiam, ale zawsze robiłam z gulaszem, no a z mięsem mielonym?? zobaczymy. Miałam tylko problem z przewróceniem takiego wielkiego placka. Widzę ze mięsko mielone to wspaniały produkt w kuchni do wykorzystania na wiele sposobów.

pozdrawiam serdecznie
Halina z Nowego.S.
-
Gość: Sylwia, *.053.c73.petrotel.pl
2015/10/01 07:12:38
Witam. Wspaniale przepisy. Chcialam zapytac czy placki ziemiaczane można upiec dzien wcześniej a na drugi dzien dodac farsz i zwinac?
-
2015/10/01 07:25:02
Witam. Placki ziemniaczane smażę zawsze na świeżo.:) Pozdrawiam i dziękuję. Bożena
-
2016/08/10 09:38:20
wygląda rewelacyjnie!
-
Gość: Lukasz, *.centertel.pl
2016/10/15 13:21:06
Witam. Czy do placków można użyć ugotowanych ziemniaków?