Blog > Komentarze do wpisu
Mięsne kule jak kłębek włóczki

j

Składniki:

60-70dkg łopatki mielonej

2-3 łyżki bułki tartej

2 łyżki śmietany gęstej( lub 1 łyżka śmietany i 1 łyżka majonezu)

1 mała cebula

1 marchewka

natka pietruszki

sól,pieprz,czosnek granulowany,vegeta,pieprz ziołowy

gotowe ciasto francuskie

jajko do posmarowania kulek

Wykonanie:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni dodać marchewkę startą na średnich oczkach i chwilę razem smażyć.Zdjąć z ognia,wystudzić.

j

Mięso mielone przełożyć do miski,dodać majonez,śmietanę,(jak kto woli jajko ale ja nie daję),bułkę tartą,usmażoną cebulę z marchewką,natkę pietruszki,przyprawy i dokładnie wymieszać. Mięso podzielić na równe porcje i formować kulki. (Na jedną kulkę około 10dkg farszu).

j

Ciasto francuski pociąć na cieniutkie paseczki.

j

Paseczkami owinąć mięsne kulki. Całość posmarować jajkiem.

j

Włożyć do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok. 30- 35 minut. Każdy piekarnik piecze inaczej,należy więc piec tak długo,aż ciasto nabierze złotego koloru.

j

Mięsne kulki doskonale smakują na ciepło jak również na zimno z sosem czosnkowym.Smacznego.

j

j

j

j


 

niedziela, 06 maja 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/05/06 20:38:58
Super wyglądają te kulki, jak zawsze pomysłowo u Ciebie :-)
-
2012/05/06 21:28:39
Jak zawsze zaskakująco :)
-
2012/05/07 20:20:56
Same pyszności tu u ciebie aż głodna się zrobiłam od samego oglądania :):)
Zapisuję bloga do ulubionych a jutro gonię po ciasto francuskie i na pewno coś wypróbuje z twoich przepisów .
Pozdrawiam serdecznie
-
2012/05/08 15:48:49
Wow! Świetnie pomysł :) Muszę koniecznie spróbować zrobić :)
-
2012/05/08 23:49:35
świetny pomył i ładne fotki
-
2012/05/09 21:03:14
Super pomysł !
-
2012/05/10 12:13:15
Świetny pomysł, wygląda super! :)
-
2012/05/11 09:37:33
Ale super pomysł :) Rewelacja :)
-
2012/11/01 15:53:41
Zrobilam dzisiaj te kulki, tylko dodalam jeszcze sera w srodek - wyszly cudownie!
-
Gość: Edzia, *.leon.com.pl
2014/01/19 09:02:32
Kulki piekne i o tego jak smakuja. Dzieku pani moj obiad nie byl nudny.
-
Gość: , *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/03/04 12:33:00
po prostu pyszne. smakowały wszystkim. na pewno zrobię je jeszcze nie raz. mi najbardziej smakowały odgrzane, bo to ciasto zmiękło :) PYCHA POLECAM BARDZO!!!! :)
-
Gość: Renataswistak, *.telemedia.pl
2014/07/27 15:44:38
Czy naczynia powinno być przykryte, czy też nie? Dziękuję za odpowiedz.
-
2014/07/27 23:12:18
Oczywiście,że odkryte. Pozdrawiam.
-
Gość: mania, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/03/28 13:39:44
śmietana kwaśna ma być ?
-
Gość: Kasia, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2015/05/25 15:59:10
Czy można je przygotować dzień wcześniej?
-
Gość: kataśka, *.ssp.dialog.net.pl
2015/09/27 09:09:36
Robię już drugi raz.Smakuję wyśmienicie.Zarówno na obiad na ciepło,jak i zakąska na zimno.Warto spróbować.
-
2015/09/27 11:04:24
Dziękuję i cieszę się,że danie smakuje.:) Pozdrawiam.
-
Gość: kasiak, *.play-internet.pl
2016/01/24 23:39:22
Kulki zrobiły furorę na świątecznym stole. Są pyszne!
-
Gość: gość, *.dynamic.chello.pl
2016/08/06 00:11:14
Kulki są pyszne!! Warto wypróbować!!