Blog > Komentarze do wpisu
Udziec z indyka pieczony

j

Składniki:

1 duży udziec z indyka ok. 1-1,20 kg

marchewka

pietruszka

cebula

kawałek selera

rękaw do pieczenia

Marynata:

1/2 szklanki oleju

4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę

majeranek

pieprz ziołowy

pieprz

sól (ok.1 łyżeczka płaska)

papryka w proszku

sos sojowy

ziele angielskie

liść laurowy

Wykonanie:

Z mięsa zdjąć skórę,wyciąć kość,umyć pod bieżącą zimną wodą i osuszyć papierowym ręcznikiem.

j

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i włożyć do niej mięso.Udziec maczać w marynacie,przekręcać tak aby z każdej strony był pokryty marynatą.(Na wierzch dodatkowo wkroiłam 1 ząbek czosnku.)Odstawić do lodówki na całą noc.

j

Na drugi dzień mięso wyjąć z marynaty,związać bawełnianą nicią jak roladę.

j

Włożyć do rękawa do pieczenia,dodać resztę marynaty,1/4 szklanki wody,pokrojone warzywa i związać rękaw. Folię na górze nakłuć w kilku miejscach.Całość włożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika.

j

Piec ok.1,5 godziny w temperaturze 200 stopni.Pół godziny przed końcem  pieczenia rozerwać folię i piec nadal od czasu do czasu polewając mięso powstałym sosem.

j

Sos,który powstał podczas pieczenia przecedzić,zagotować ,zagęścić mąką i ewentualnie doprawić,można dodać troszeczkę śmietany.Smacznego

j

j

j

 

niedziela, 25 marca 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/25 22:25:31
wow, wyglada fantastycznie!
-
2012/03/26 09:49:44
Pycha ślinka leci :-)
-
Gość: , 87-206-230-157.dynamic.chello.pl
2013/10/17 21:23:47
Ale super.Wszystkie potrawy są boskie!!!
-
2013/12/15 18:13:11
Witam,
przymierzam się do tego udźca na święta, mam parę pytań,
ile dodać sosu sojowego w ogóle czy jest konieczny? u nas się nie używa sosu sojowego i tak się zastanawiam czy obejdzie się bez niego.
w tej marynacie chyba może poleżeć dłużej niż noc, prawda? chce go marynować w niedziele z rana i piec dopiero w wigilie, by potem na 1 i 2 dzień świat był świeżutki.
czy masz jakieś dobre sugestie jak sprawnie pozbyć się włókien, kości z udźcca, pamiętam kiedyś, że mieliśmy z nim dużo zabawy ;)
dziękuje z góry za odpowiedź.
Pozdrawiam
Kasia
-
2013/12/16 09:01:56
Witam. Zrezygnuj z sosu sojowego, jak nie lubisz, ja dodaję go ,ale też nie zawsze to zależy od mojego nastroju. Mięso spokojnie może się marynować 2 dni w lodówce. Kość z udźca bardzo łatwo jest usunąć , to jest tylko jedna duża kość. Nożem robię nacięcie po długości kości , ściągam z niej mięso,( zeskrobuję) i odcinam koniec kości od mięsa.... Teraz w sklepach można kupić luzowany udziec z indyka , jeżeli masz problem z wyciągnięciem kości , to proponuję taki zakup.:) Pozdrawiam Bożena.
-
Gość: dolar829, 088156015033.olsztyn.vectranet.pl
2013/12/18 11:20:47
czy musze sciagac skore z uda?
-
2013/12/18 11:28:46
Witam. Ja ściągam, bo nie lubię skóry i uważam,że udziec wygląda lepiej,ale Ty zrobisz jak zechcesz. Pozdrawiam.
-
Gość: stecy7, 89-66-54-108.dynamic.chello.pl
2013/12/22 14:26:33
pychotka ,ale ja daję1 szkl.wody