Blog > Komentarze do wpisu
Jajka wielkanocne - szynka w galarecie

s

Doskonała i banalnie prosta przekąska na Wielkanocny stół.

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

20 dkg szynki

warzywa do dekoracji:ugotowana marchewka,kukurydza,groszek,natka pietruszki,

1 litr wywaru mięsnego lub warzywnego

8-9 łyżeczek żelatyny (na 1 litr wywaru)

 Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby  otwór zrobić po szerszej stronie jajka!!!.

Wydmuszki z jajek oczyścić,umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

s

Szynkę pokroić w paseczki i delikatnie włożyć do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

s

W wywarze rozpuścić żelatynę i zalać szynkę.Odstawić do zastygnięcia.

s

Zdjąć skorupkę obierając tak jak zwykłe jajko.Nie ma problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka. Smacznego.

s

s

 

czwartek, 15 marca 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/15 16:42:52
Super pomysł :-) Ty to potrafisz zaskoczyć :-) wygląda to przepięknie, pozdrawiam serdecznie :-)
-
2012/03/16 08:31:42
Cudne! Zrobię!!! Aż mi się buzia uśmiechnęła do tych szynkowych jajeczek:)
-
2012/03/16 08:53:59
Bajeczne :) jak nie lubię galarety, to na takie jajko skusiłabym się na pewno.
-
2012/03/17 08:31:32
Ale pomysłowe! :)
-
2012/03/17 21:41:57
Po prostu śliczne!
-
2012/03/20 00:07:44
zapożyczę Twój pomysł na święta, podliżę się teściowej :) świetnie wyglądają!
-
2012/03/25 22:16:25
I ja spróbuję zrobić takie cudeńka;)
-
2012/03/26 10:31:30
wspaniałe! będę zaglądać częściej:)
-
2012/04/04 10:08:56
Cudne :)
-
2012/04/05 13:54:00
No nie, znowu powaliłaś mnie na łopatki... z każdym postem moja przecieram oczy z niedowierzaniem, że można zrobić takie cuda.. Wspaniałe, estetyczne i apetyczne propozycje.. będę tutaj częściej zaglądać :D
-
2012/05/05 21:24:16
rewelacja, tak pomysłowe i proste, a jaki efekt!
-
2012/05/06 13:58:52
te zdjęcia są super wszystko dokładnie opisane>czekam na więcej
-
2013/03/23 18:45:00
Mam pytanie odnośnie wydmuszek - czy mogę je zbierać np przez tydzień przedświąteczny, czy raczej powinny być "świeże"?
-
2013/03/26 21:47:59
Dołączam się pytaniem o wydmuszki mogą mieć kilka dni? i czy tą błonkę z środka zdjąć przed włożeniem składników?
-
2013/03/27 05:43:14
Oczywiście,że zbieramy wydmuszki kilka dnia ,tylko za każdym razem należy je umyć pod bieżącą wodą. Pozdrawiam.
-
2013/03/27 05:47:22
Jeszcze nie dodałam,że jeżeli zostanie nam błonka na jajku, to można ją łatwo ściągnąć polewając jajko zimną bieżącą wodą.
-
Gość: kret, p5790eeac.dip0.t-ipconnect.de
2014/04/08 17:41:57
Czy to nie Pani fotografia?
zszywka.pl/zrodlo/www.przyslijprzepis.pl
-
2014/04/11 07:22:42
Dziękuję. Tak , to jest moje foto.:) Bardzo często spotykam się z tym, że ludzie kradną i publikują na swoich stronach moje zdjęcia, ale szkoda mi czasu na dochodzenie swoich praw. Jeżeli ktoś z tego powodu jest szczęśliwy , to życzę mu wszystkiego dobrego. Pozdrawiam. Bożena
-
Gość: kass, 89-72-180-190.dynamic.chello.pl
2014/04/18 07:38:38
czy potrzebny jest aż litr wywaru? mam wrażenie że w moje średniej wielkości skorupki, po włożeniu warzyw etc, zmieszczą się max po 2-3 łyżki płynu, toteż proszę o potwierdzenie, a ja idę parzyć skorupki ;)
-
2014/04/18 08:49:11
Witam. Ja miałam duże jajka o,5 litry było za mało, a 1 litr za dużo. Moja rada lepiej zrobić wywaru więcej niż mniej, a nadwyżkę wykorzystać do roladek, lub lakierowania przekąsek. Pozdrawiam Bożena.
-
Gość: kass, 89-72-180-190.dynamic.chello.pl
2014/04/18 11:00:10
bardzo dziękuję i pozdrawiam świątecznie :)
-
Gość: Cytrusek, host-91-231-122-127.gtnet.net.pl
2014/04/18 16:31:24
Mi z litra wywaru wyszło 21 jajek i jeszcze sporo zostało ;)