Blog > Komentarze do wpisu
Schab nadziewany polędwicą i żurawianą
Składniki: 1.50 - 1.80 schabu bez kości 1 duża lub dwie małe polędwice wieprzowe 2-3 łyżki żurawiny (w słoiku) 1 łyżka majeranku 1 łyżka bazylii sól,pieprz ziele angielskie vegeta 5 ząbków czosnku liść laurowy olej kminek Polędwicę umyć,osuszyć papierowym ręcznikiem i rozciąć wzdłuż.Delikatnie rozbić tak aby powstał duży płat mięsa.Polędwicę lekko posolić i rozsmarować na niej żurawinę. Zwinąć w roladę.Całość natrzeć mieszanką czosnku,vegety,majeranku soli i oleju.Zawinąć w folię spożywczą tak jak cukierek i dać do zamrażalnika na ok. 2 godziny,aby polędwica stwardniała będzie nam łatwiej nadziać roladą schab. Przez środek schabu naciąć głęboką kieszeń,aż do samego końca i włożyć wcześniej przygotowaną polędwicę.Mięso natrzeć mieszanką zrobioną z czosnku,oleju,majeranku,soli,pieprzu,vegety, bazylii. Tak przygotowane mięso dać do naczynia do zapiekania na wierzch położyć plasterki czosnku,ziele angielskie,liść laurowy,wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Po upływie tego czasu mięso obsmażyć na patelni z każdej strony. Włożyć do rękawa do pieczenia,podlać troszkę olejem,wodą,na wierzch położyć czosnek,ziele angielskie,liść laurowy i posypać kminkiem.Związać rękaw,włożyć do piekarnika i piec w 200 stopniach ok. 1,5 godziny. Mięso doskonale smakuje na ciepło jako danie obiadowe, jak również na zimno pokrojone w plastry i zalane galaretą. Jeżeli będziemy podawać na zimno to mięso kroimy dopiero jak całkowicie wystygnie,a najlepiej włożyć do lodówki aby mocno się schłodziło i kroić na drugi dzień. Moja propozycja podania to schab nadziewany pastą jajeczno - chrzanową i zalany galaretą. czwartek, 01 marca 2012, bronislawa70
TrackBack
Komentarze
agattekh
2012/03/01 22:29:24
No proszę jaki schabik pychotka, ale troszkę się przy nim chyba napracowałaś :-)
2012/03/02 07:56:44
Ja podawałam schab na zimno z pastą chrzanową w galarecie,dlatego troszeczkę więcej czasu potrzebowałam na przygotowanie przekąski. Zdecydowanie mniej pracy jest jeżeli schab podajemy na gorąco jako danie obiadowe.:)))
2012/03/02 08:36:27
Takie danie to chyba na jakąś imprezę? Nie powstydziłaby się najlepsza restauracja:)
Masz rękę i do przygotowania, i zwłaszcza do ozdabiania:) 2012/03/02 09:44:59
"sowa_nie_sowa" dziękuję za miłe słowa.:) Tak, ten schabik robiłam na komunię mojej chrześnicy.:)
Gość: , *.promax.media.pl
2014/03/04 11:53:45
co można użyć zamiast żurawiny? czy mogą być pieczarki?
2014/03/04 19:59:36
Oczywiście,że zamiast żurawiny mogą być pieczarki. Schabik wyjdzie zupełnie inny w smaku,ale bardzo smaczny. Polecam cebulę zeszklić na maśle,dodać pokrojone pieczarki,dusić do odparowania wody.Wystudzić. Dodać starty na grubej tarce ser żółty,doprawić do smaku. Pozdrawiam.
Gość: Basia z Niemiec, *.dip0.t-ipconnect.de
2014/04/06 13:17:06
Wielkie dzięki Pani Broniu! Szukałam inspiracji na schab, na Wielkanoc; Ten ze sliwka, albo morelą trochę się już wszystkim przejadł :( A tu taka niespodzianka!! gotowy przepis! I jak to pysznie wygląda! dziękuję i wciąż czekam na nowe pomysły kulinarne w Pani wykonaniu. Wesołych Swiąt!
Gość: Ewa, *.dynamic.vectranet.pl
2015/01/25 02:15:16
Witam serdecznie!
Nie wiem dlaczego, ale jestem na tych cudownych stronach pierwszy raz. To wszystko, co mogłam podziwiać, to kwintesencja najlepszej kuchni polskiej (a też potrafię nieźle gotować i piec), galaret może już trochę zapomnianych, bo pracochłonne i wielu innych zwykłych-niezwykłych potraw. A dekoracje wspaniałe i wykonane z tego, co sezonowe i co mamy "pod ręką". Już jestem Pani Bronisławo, wielką Pani wielbicielką za wspaniałe przepisy, ze wstydem przyznaję, że o wielu potrawach kiedyś robionych, chociaż nie w tak ładnym wydaniu, sobie przypomniałam, oraz, że propaguje Pani kuchnię w dobrym, a jednocześnie znanym nam smaku, która przy natłoku "kuchennej globalizacji", czasami odchodzi w niebyt. Pozdrawiam Panią i wielbicieli Pani bloga, Ewa.
Gość: Wikik, *.static.ip.netia.com.pl
2015/12/12 10:08:55
witam,
a czy można upiec mięsko bez wcześniejszego podsmażania na patelni? |
|