Blog > Komentarze do wpisu
Jajko zapiekane w kokilkach

s

Składniki na 1 kokilkę:

1 jajko

1 łyżka śmietany 18%

kilka kropli oliwy z oliwek

sól,pieprz

masło do wysmarowania kokilek

zielona cebulka

Piekarnik nagrzać do 200 stopni.Kokilki wysmarować masłem,delikatnie wbić do nich jajko,tak aby żółtko nam się nie rozlało.

s

Posolić ,polać jedną łyżką śmietany i niewielką ilością oliwy z oliwek.

Na tym zdjęciu jest żółtko i białko zalane śmietaną,po zapieczeniu żółtko ma powłoczkę białą.

s

Ja polecam śmietaną nie zalewać żółtka tylko samo białko,(żółtko polewam oliwą z oliwek)wówczas będziemy mieć po zapieczeniu ładniejszy efekt,żółtko będzie pięknie widoczne.

s

W czajniku zagotować wodę i zalać naczynie do połowy wysokości kokilek.Wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać w kąpieli wodnej ok.10- 15 min.Ja zapiekałam 10 min,bo lubię jak żółtko jest lekko ścięte.Smacznego.

Tak wygląda po zapieczeniu. Tutaj zostało żółtko i białko polane śmietaną. Musiałam nożykiem przeciąć powłoczkę na żółtku, żeby było widoczne.

s

s

s

...a tak wygląda,jeżeli żółtko polejemy oliwą, a białko śmietaną.

s

s

 

poniedziałek, 12 marca 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu: