Blog > Komentarze do wpisu
Jajka gotowane - sakiewki

z

Składniki:

Jajka

oliwa z oliwek

sól

folia spożywcza

Sposób wykonania:

Uciąć niewielki kawałek przeźroczystej foli spożywczej,środek posmarować oliwą z oliwek.

z

Folię włożyć do małej miseczki lub szklanki do środka wbić jajko.

z

Jajko troszeczkę posolić,szczelnie zakręcić i spiąć spinaczem do woreczków.

z

W garnku zagotować wodę włożyć do niej powoli sakiewki z jajka.(Ja sakiewki zawiesiłam na łyżce drewnianej,położyłam na garnku z gotującą się wodą ,tak że jajka były w wodzie ale nie dotykały dna garnka,wydaje mi się,że wychodzą bardziej okrągłe sakiewki).

b

Sakiewki można dać również do foremek na babeczki i razem z foremką gotować wówczas uzyskamy jeszcze inny kształt.

z

Gotować na wolnym ogniu ok. 5-7 min. Ja gotowałam 5 minut,bo lubię słabo ścięte.Czas gotowania zależy od wielkości jajek,moje były średnie ,dlatego 5 minut było w sam raz.

Doskonale smakują podane jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.

z

z

z

z

z

Sakiewki polecam również na śniadanie podane z pieczywem.

z

piątek, 02 marca 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/02 21:12:32
Wow! Ale pomysłowe!!! :D
Zapisuję :)
-
2012/03/03 11:22:58
Myślałam, że już niczym mnie nie zaskoczysz, bo wszystko masz tak piękne i pomysłowe, a tu proszę :-) super Ci te sakiewki wyszły :-) pozdrawiam :-)
-
2012/04/05 13:48:03
genialny pomysł i nie ma obawy, że się nie uda! Mi po benedyktyńsku nigdy nie chciały wyjść a ten sposób to pewniak!! :)
-
2012/04/13 21:20:54
świetne! Wyglądają z daleka jak pierożki siao lung bao :) bardzo, bardzo oryginalne!