Blog > Komentarze do wpisu
Jajka wielkanocne - galareta mięsna

g

Składniki:

10 wydmuszek z jajek

30 dkg mięsa (ja miałam mięso od szynki)

włoszczyzna

8-9 łyżeczek żelatyny na 1 litr płynu

warzywa do dekoracji np. kukurydza,groszek,marchewka,natka pietruszki...

Przygotowanie:

Robiąc wydmuszki pamiętajmy o tym,aby otwór zrobić po szerszej stronie jajka.!!!

Wydmuszki z jajek oczyścić, umyć i zalać wrzątkiem,wyparzyć.Odlać wodę i zostawić do wysuszenia.

w

Mięso dać do garnka i zalać wodą gotować na małym ogniu z dodatkiem włoszczyzny i przypraw do miękkości.Mięso wyjąć z wywaru i pozostawić do wystygnięcie.

s

Wywar przecedzić na sitku przez gazę.Dodać żelatynę i dokładnie wymieszać.(Na 10 jajek wystarczyło mi 1 litr wywaru.)

s

Mięso drobno pokroić i wkładać delikatnie do wydmuszek razem z warzywami do dekoracji.

j

Zalać przygotowanym wywarem i odstawić do zastygnięcia.Obieramy tak jak zwykłe jajko. Nie ma najmniejszego problemu ze zdjęciem skorupki.Nawet nie trzeba obstukiwać jajka.

x

s

 

czwartek, 15 marca 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/03/15 15:48:47
Ale świetny pomysl-musze spróbować
-
2012/03/15 16:44:25
Od dzisiaj zbieram wydmuszki :-)
-
2012/03/20 00:09:15
powiedz nam teraz koniecznie, co zrobiłaś z tych wydmuchanych jaj? :) gratuluję pomysłu na te galarety - świetne...
-
2012/03/20 05:51:41
Skorupki zbierałam przez dłuższy czas.Jajka zużywałam na bieżąco.Na śniadanie robiłam sakiewki z jajka,raz jajka w kokilkach czy jajka sadzone w papryce.Sernik też upiekłam,gdzie potrzebowałam,aż10 jaj.itp...
-
2012/04/02 12:03:52
podziwiam za pomysł :)
-
2012/08/12 20:40:28
Zauroczyłaś mnie tymi jajeczkami są przecudne ;) Muszę kiedyś spróbować !pozdrawiam
-
2013/03/24 13:18:15
"skorupki oczyścić" - w jaki sposób oczyszczasz je? - czyli trzeba wyjąć tę błonę? ... podziwiam cię za pomysły i wykonanie - uwielbiam dekoracyjną kuchnię - a Twoja jest genialna! Pozdrawiam i czekam na info :))))
-
2013/04/01 19:46:57
Wykorzystałam Twój pomysł na te "jajeczkowe" galaretki podczas tegorocznych świąt - wspaniały efekt!
Wcale nie taki pracochłonny jajkby się wydawało.
Skorupki delikatnie wymyłam w środku pod bieżącą wodą, a kiedy je wyparzałam - ewentualne resztki błonki "ścięły" się i można je było bez problemu usunąć. Polecam każdemu ten przepis. A tutaj fotki: lh4.googleusercontent.com/-9Wg-YWHabo4/UVnFeOGymkI/AAAAAAAABd8/v4z9J-OKCmA/s420/wielkanocna+galaretka.JPG i w trakcie zastygania: lh5.googleusercontent.com/-RhkDiTfQKlU/UVnFhkqblaI/AAAAAAAABeE/aF_7FCm_V5I/s448/wielkanocna+galaretka+%281%29.JPG
-
2013/04/02 10:51:51
Super.:) Dziękuję za miły komentarz.:) Pozdrawiam.