Blog > Komentarze do wpisu
Klopsy z omletem

z

Składniki:

60-70 dkg mięsa mielonego

3-4 łyżki bułki tartej

1 jajko

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

1 łyżka śmietany kwaśnej

sól,pieprz,ulubione przyprawy

Omlet:

3 jaja

3 łyżki mleka

sól,pieprz,suszona bazyli

kilka pomidorów suszonych z zalewy

Składniki na farsz dać do miski,doprawić i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.Podzielić na dziewięć porcji.

z

Przygotować omlet.Jajka rozmieszać z mlekiem,dodać sól,pieprz,pokrojone pomidory z zalewy i suszoną bazylię,wylać na patelnię i piec z obu stron.Można usmażyć jeden duży omlet lub tak jak ja to zrobiłam trzy omlety na malutkiej patelni. Omlety podzielić na paseczki,mi wyszło dziewięć zrazów,więc omlety podzieliłam na dziewięć kawałków i zwinąć w rulon.(Dodatki do omleta można zmieniać,dodając zamiast suszonych pomidorów gotowane warzywa,szynkę,boczek,pieczarki podsmażone na cebulce itp.)

z

z

Z mięsnego farszu porcjami formować kulki,spłaszczyć,na środek dać rulonik omleta i uformować tak jak zrazy.

z

Każdy zraz obtoczyć w mące.

z

Smażyć na tłuszczu z każdej strony.

z

Zrazy włożyć do naczynia do zapiekania wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać 15- 20 minut.

z

z

z

środa, 29 lutego 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/29 14:14:52
dzień dobry :) bardzo fajny blog Pani Broniu :) cieszę się, że tutaj zajrzałam, taka domowa kuchnia i fajne pomysły na podanie starych dobrych dań - będę zaglądać częściej :) pozdrawiam serdecznie! Iga
-
2012/02/29 14:33:00
Dziękuję za miły komentarz.:)
-
2012/02/29 15:22:58
zasugerowałam się nickiem i 70-tką i stąd "Pani Bronisławo.." :) również miłego dnia Bożenko życzę :) Iga
-
2012/02/29 18:11:54
Jak się patrzy tylko na zdjęcie od razu ślinka cieknie, a co dopiero na żywo musi pachnieć i dopiero kusić, masz kobieto talent, skąd czerpiesz takie pomysły :-) pozdrawiam serdecznie:-)
-
2012/02/29 19:57:21
Gotowanie to moja pasja.:)Jak coś fajnego wpadnie mi w oko chcę to zaraz wypróbować,ale z braku czasu nie zawsze mi się to udaje.:))Dużo inspiracji czerpię z obcojęzycznych stron kulinarnych ,jak również z kolorowych czasopism.:))Dziękuję za miły komentarz.:)
-
Gość: , *.play-internet.pl
2015/12/15 21:08:00
Witam Pani Broniu czy mogę klopsiki zrobić wcześniej zamrozić i potem odgrzać w piekarniku?Pozdrawiam.Kasia.
-
2015/12/16 06:19:43
Witam. Klopsy można mrozić,ale ja nie przepadam za mrożonymi daniami. Najlepiej zrobić dzień wcześniej,a następnego dnia włożyć do naczynia,podlać troszeczkę rosołkiem,przykryć folią aluminiową i podgrzać w piekarniku. Pozdrawiam Bożena