Blog > Komentarze do wpisu
Podudzia z kurczaka w sakiewkach z ciasta francuskiego

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

1 opakowanie ciasta francuskiego

6 szt podudzi z kurczaka(dramstiki)

30 dkg pieczarek

70 dkg ziemniaków

1-2 ( 15dkg) cebuli

50 ml mleka lub śmietany

3 dkg masła do smażenia cebuli

sól,pieprz,dowolne przyprawy

Podudzia posypać solą,pieprzem oraz ulubionymi przyprawami.(Można zrobić marynatę z oleju,czosnku,soli,pieprzu,vegety, różnych ziół włożyć do niej podudzia i zostawić na  1 godz. lub całą noc ,ale to oczywiście  kwestia gustu.Ja osobiście tak właśnie robię).Podudzia podsmażyć na patelni z każdej strony,odstawić do wystygnięcia.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę i usmażyć na maśle.

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie.Ugnieść na jednolitą masę,dodać usmażoną cebulę,pieczarki,mleko lub śmietanę,doprawić solą,pieprzem.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Ciasta francuskie podzielić na sześć kwadratów,na środek każdego dać dodatkowo mały kwadracik ciasta wzmocni to jego podstawę i dno nam się nie przerwie.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Następnie na każdy kwadrat nałożyć  2 łyżki farszu z ziemniaków w środku umieścić udko.

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

Końce ciasta zwinąć w sakiewkę i przewiązać nitką.Można końcówki udek zawinąć w folię aluminiową,aby się za bardzo nie spiekły.Sakiewki układamy w formie do pieczenia i pieczemy ok.30-40 min. w temperaturze 180-200 stopni,aż ciasto przybierze złocisty kolor i stanie się chrupiące.Przed podaniem nitkę przeciąć nożyczkami i ściągnąć z sakiewki.

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

podudzia z kurczaka w sakiewce z ciasta francuskiego

 

niedziela, 26 lutego 2012, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/28 11:25:53
Sakiewki super, gratuluję pomysłowości :-)
-
Gość: monikaw07, *.cdma.centertel.pl
2013/08/13 16:45:22
Witam gdzie kupuje Pani ciasto francuskie i jakie jesli mozna wiedziec bo ja robie Pani dania ale za nic w swiecie nie chca wyjsc takie jak u Pani i nie wiem czy to jest wina ciasta czy ja cos zle robie,
-
2013/08/13 18:18:12
Moim ulubionym ciastem jest świeże ciasto francuskie z "Lidla". Polecam.:) Nie lubię ciasta z Biedronki może dlatego,że kiedyś kupiłam i było bardzo miękkie,lepiło się do rąk , miało dziwną konsystencję.:) Pozdrawiam.
-
Gość: monikaw07, *.cdma.centertel.pl
2013/08/13 22:01:18
mozliwe ze to przez to ciasto nie wyszlo mi to danie,kompletnie sie rozjechalo, a moze dlatego ze nie dodalam ziemniakow tylko same grzyby, jak Pani mysli?
-
2013/08/13 22:22:15


Ja też robiłam z samymi pieczarkami i się wszystko się rozjechało.:)... Muszę jeszcze popróbować, może w mufinkowych formach i więcej sera? .:)... Póki co, jak na razie ziemniaki się sprawdzają.:)Pozdrawiam.
-
Gość: asik, *.internetdsl.tpnet.pl
2014/01/08 09:15:46
Z czym podawać danie czy podawać jeszcze z Ziemniakiem lub ryżem? jaka surówka pasuje?
-
2014/01/08 10:08:40
Danie podaję z sałatką w sosie winegret.
-
Gość: miki, *.malbork.mm.pl
2014/10/02 16:07:06
Co to znaczy dramstiki ? Jestem początkującą Panią domu ;)