Blog > Komentarze do wpisu
Mięso mielone w cieście francuskim

mięso mielone w cieście francuskim

Składniki:

50 dkg mięsa mielonego

1 cebula

2 ząbki czosnku

1 jajko

2-3 łyżki bułki tartej

natka pietruszki

sól,pieprz,vegeta

1 gotowe ciasto francuskie

1 żółtko lub jajko do posmarowania ciasta

Mięso mielone włożyć do miski,dodać jajko,czosnek,posiekaną cebulę(ja delikatnie podsmażam),natkę pietruszki,bułkę tartą,przyprawy i dokładnie wymieszać.( Czasami dodaję dodatkowo 1 łyżkę śmietany).Uformować kotlety. Ja na jeden kotlet daję ok 10 dkg farszu,ale oczywiście można dać mniej.Ciasto francuskie podzielić na grubsze paski i opleść nimi mięso tworząc kratkę.Posmarować jajkiem.

mięso mielone w cieście francuskim

Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stopni ok.30-40 minut.Podawać jako danie obiadowe z dowolnymi surówkami i np. ziemniaczkami. Smacznego.

mięso mielone w cieście francuskim

poniedziałek, 27 lutego 2012, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2012/02/29 10:02:28
Ale Pani tworzy cuda :) ten schab po warszawsku śni mi się po nocach, a tu jeszcze takie piękne danie :) super
-
Gość: TelEmaN, 093105190222.choszczno.vectranet.pl
2014/05/16 15:43:16
Heh... Dokładnie takie samo jak robiła moja prababcia tylko zamienić przyprawy zamiast Vegety i dodać też odrobinę kminku. Oczywiście wtedy też nie było ciasta francuskiego w sklepach. Jednakowoż nie zmienia to faktu że... Pychota
-
2014/05/17 17:04:09
:)