Blog > Komentarze do wpisu
Schab po warszawsku z pastą chrzanowo-jajeczną w galarecie

schab po warszawsku

składniki:

1,20 schabu

majonez

7-8 jaj

chrzan ze słoika

szczypiorek drobno posiekany

sól,pieprz,majeranek,świeży czosnek,olej,dowolne przyprawy

2-3 litry wywaru warzywnego lub z kości

Żelatyna na 2-3 litry płynu

Schab natrzeć mieszanką ziół,oleju i przepraw. Odstawić na całą noc do lodówki.Na drugi dzień obsmażyć na patelni z każdej strony.Dać do rękawa do pieczenia,podlać troszeczkę olejem i niewielką ilością wody.Związać rękaw.Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i piec ok.1,20godz.Po upieczeniu odstawić do  wystygnięcia. Jak ostygnie wstawić do lodówki ponieważ schab najlepiej kroić  zimny ,mocno schłodzony. Żelatynę wymieszać w gorącym wywarze,wystudzić,odtłuścić,przecedzić. Schab kroimy w plastry o grubości 1 cm. W każdym plastrze nacinamy głęboką kieszonkę.( ja kroję tak:odmierzam na schabie 0.5 cm przekrawam nożem do połowy grubości schabu,następnie znowu odmierzam 0,5 cm i przekrawam do końca odcinając plaster już z kieszonką).Ugotowane na twardo jajka pokroić w kostkę,dodać chrzan i troszeczkę majonezu,sól,pieprz. Pasta ma być zwięzła nie lejąca z wyczuwalnym smakiem chrzanu.Kieszonki schabu nadziać pastą jajeczną, posypać szczypiorkiem. Ułożyć na półmisku,udekorować i zalać tężejącą galaretką .

 

schab po warszawsku

 

schab po warszawsku

 

schab po warszawsku

 

schab po warszawsku

 s

k

wtorek, 16 sierpnia 2011, bronislawa70

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/09/18 20:00:25
Super się prezentuje i pewnie równie dobrze smakuje!
Pozdrawiam:)
-
2011/10/10 22:41:21
Alez wspaniale wyglada!
-
2011/10/16 18:32:25
Prześlicznie podane. Jestem zachwycona!
-
2011/11/17 21:11:10
Ale mi ślina pociekła ^^ Schabik wygląda cudownie, zjadłaby go z miłą chęcią!
-
2012/12/05 20:35:30
Smakowicie się prezentuje. Bardzo lubię taki schab a dawno nie jadłam - zatęskniło mi się za nim.
-
2014/01/31 20:50:39
Do tej pory rzadko robiłem pieczony schab bo dla mnie był stanowczo "za suchy" jednak widząc taki przepis i takie zdjęcia dochodzę do wniosku że trzeba dalej eksperymentowac
-
2014/02/02 21:19:18
...Też nie przepadam za schabem.:)... dla mnie jest również za suchy, ale w tej wersji mogę śmiało polecić. Pyszne nadzienie chrzanowe plus galareta sprawiają ,że schab smakuje wybornie.:) Pozdrawiam.