Blog > Komentarze do wpisu
Schabowy kwiat z pieczarkami

k

 

 

Składniki na 1 kwiat:

1 kotlet schabowy(110-120g)
2 plastry boczku
1-2 łyżki pieczarek smażonych z cebulą (5dkg pieczarek,1 bardzo mała cebulka, ew.1-2 dkg startego sera żółtego)
sól,pieprz,vegeta do smaku

Każdy kawałek mięsa zapakować w folię i rozbić bardzo cienko. Cebulę pokroić w kostkę i smażyć na złoty kolor ,dodać pokrojone w kostkę pieczarki i dusić,aż wyparuje woda. ( można opcjonalnie dodać troszkę śmietany 30 %, a na samym końcu troszkę startego sera żółtego) Płat mięsa posypać solą i pieprzem na środku położyć boczek.

k

Na boczku położyć usmażone pieczarki z cebulą.

k

Mięso starannie zwijamy w kulkę ,tak aby składniki nam nie wypadły ze środka.

k

Na wierzch dajemy plaster boczku.( można zamiast boczku dać szynkę)

k

Całość obwiązujemy bawełnianym sznurkiem,aby powstał kwiat,tak jak pakujemy prezent.(Tak przygotowane mięso można dać do marynaty zrobionej z oleju, sosu sojowego,soli,pieprzu,papryki,czosnku,majeranku itp )

k

Kwiaty obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony.

k

 

Wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy delikatnie rosołkiem i pieczemy w 200 stopniach ok.40-50 min.( do godziny ). Powstały sos podczas pieczenia podbijamy mąką i zabielamy śmietaną.
Jeżeli danie przygotowujemy dla więcej osób to dzień wcześniej obsmażamy, jak troszkę przestygną ściągamy nici ,a na drugi dzień wkładamy do żaroodpornego naczynia podlewamy rosołkiem i pieczemy w piekarniku.

k

k

piątek, 04 lutego 2011, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: Maria, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2017/02/11 11:25:21
Zrobiłam te kwiatki na urodziny, były pyszne.Twoje przepisy Broniu są wspaniałe
-
2017/02/11 16:11:37
Dziękuję. Pozdrawiam.