Blog > Komentarze do wpisu
Leczo z parówek

l

Składniki:

1/2 kg pieczarek
1/2 kg parówek cienkich
2 duże cebule
1 słoik papryki konserwowej (lub troszkę mniej)
1 mały przecier pomidorowy(ten najmniejszy)
1/2 szklanki  wody
1/2 kostki masła lub margaryny
sól,pieprz,vegeta,papryka w proszku,majeranek,ulubione przyprawy

 

Parówki pokroić w ukośne plasterki o grubości ok. 0,5 cm.

l


Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na tłuszczu.

l

l


Cebulę pokroić w półplasterki , podsmażyć na pozostałym tłuszczu na złoty kolor.

l


Przecier pomidorowy rozpuścić w wodzie, dodać do usmażonej  cebuli, chwilę pogotować .
Do  dużego garnka dać cebulę, pieczarki i parówki razem zagotować, dodać paprykę pokrojoną w paseczki,podlać troszkę wodą , doprawić do smaku na pikantnie,  chwilę pogotować.

l


Najlepsze jest na drugi dzień . Podawać z chlebem lub białym pieczywem.

 

l

 

l

l

Leczo jest szybkie w przygotowaniu , a co najważniejsze można, a nawet należy go zrobić dzień wcześniej ,a przed podaniem tylko podgrzać.

sobota, 05 lutego 2011, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/05 08:53:45
Mmmm...ależ to apetycznie wygląda! :)
-
Gość: Aknadu, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/04/17 11:40:33
Właśnie się nim zajadam :) Pyszności !
-
2014/04/17 20:42:58
Cieszę się,że smakowało.:) Pozdrawiam.
-
2015/03/20 23:34:25
Potrawa z czasów dzieciństwa i kryzysu - pyszna!
-
2015/08/12 15:16:47
Świetny przepis na leczo :D Sama uwielbiam przygotowywać tą potrawę :) Zapraszam także na leczo do mnie :) Leczo.net.pl