Blog > Komentarze do wpisu
Kęski drobiowe z sosem żurawinowym

k

Składniki:
2 pojedyncze piersi z kurczaka
Przyprawa do drobiu
Sól,pieprz,
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka oleju

Do panierowania:
mąka ziemniaczana
2 jajka,vegeta

Olej do smażenia

Sos żurawinowy:
4 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
1/2 małego ketchupu pikantnego
2 łyżki dżemu żurawinowego
1-2 ząbki czosnku
sól,pieprz

Sos czosnkowo-ziołowy:
2-3 łyżki majonezu
2-3 łyżki śmietany kwaśnej
3-4 ząbki czosnku
sól ,pieprz
suszony koperek ,pietruszka

Mięso pokroić w kostkę (kęski ),posypać przyprawami ,dodać olej,czosnek przeciśnięty przez praskę. Odstawić do lodówki na 1/2 godz.może być dłużej.
Panierować najpierw w mące,a później w jajku (UWAGA:nie zmieniać kolejności panierki, jeżeli zrobisz odwrotnie to wyjdą kamyczki), wrzucać na gorący tłuszcz i smażyć z obu stron na złoty kolor. Odsączyć z tłuszczu na  ręczniku papierowym.
Odstawić w chłodne miejsce.

Podawać jako zimną przystawkę z sosem żurawinowym lub czosnkowym.

Przygotować sosy:

Wszystkie składniki na sos żurawinowy wymieszać,doprawić i schłodzić w lodówce.

Wszystkie składniki na sos czosnkowy wymieszać, doprawić i schłodzić w lodówce

 

k

 

k

 

piątek, 04 lutego 2011, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
Gość: kuchnia-domowa-ani.blogspot.com, *.248.246.66.skyware.pl
2015/01/07 11:28:59
Robiłam te kęski już nie raz - rewelacyjne po prostu!
Pozdrawiam!