Blog > Komentarze do wpisu
Cordon bleu - kwiat
cordon blue
Składniki:

2 filety z kurczaka
2 plastry sera żółtego gouda
2 plastry szynki
troszkę masła
2 plastry szynki lub boczku
sól,pieprz,dowolne przyprawy,olej do smażenia
2 łyżki mąki
Śmietana słodka
Filety  z kurczaka naciąć po długości, tak aby powstał jeden wielki kotlet. Troszkę rozbić, bardzo delikatnie ,uważając aby nie popękała błonka. Mają być grubsze ok. 1 cm. Następnie posolić, posypać pieprzem,posmarować grubo masłem.
k
Na masło położyć plaster sera i plaster szynki.
k
Całość zwinąć w kulkę, troszkę docisnąć dłońmi.
k
Na górę, w miejsce łączenia położyć  plaster boczku lub szynki, a nawet można wykorzystać skórkę z kurczaka,jeżeli filety kupimy ze skórą. Chodzi oto , aby zawartość nam nie wypłynęła ze środka podczas smażenia. Związać sznurkiem, tak jak prezent.
cordon blue
Na patelni rozgrzać olej ,włożyć mięsne kwiaty i obsmażyć z obu stron.
k
Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości od czasu do czasu przekręcić ,w razie potrzeby dolewać  wody, aby mięso się nie przypaliło.
k
Gdy mięso będzie miękkie odłożyć na chwilę na bok, a  powstały sos zagęścić mąką i śmietaną.
k
Włożyć mięso i razem zagotować.
k
Podawać jako danie obiadowe z ziemniakami i dowolną surówką.
piątek, 04 lutego 2011, bronislawa70

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack w tym blogu jest moderowany. TrackBack URL do wpisu:
Komentarze
2011/02/19 23:50:52
Te kwiaty wyglądają na prawdę super:)
-
2015/03/20 23:33:11
Klasyczny cordon bleu, zwany inaczej kotletem szwajcarskim. Jest to panierowany filet ( zazwyczaj z cielęciny) z " kieszonką" wypełnioną serem i szynką. To z piersi kurczaka pewnie jest pyszne, ale nie ta nazwa!
-
2015/03/21 05:45:24
Ogólnie kotlet Cordon Bleu zawsze odnosi się do kawałka mięsa z " kieszonką" wypełnioną serem i szynką. U mnie Cordon Bleu inaczej, ponieważ lubię odbiegać od schematów.:) Pozdrawiam i Dziękuję za pouczenie.:)